Stora Journalistpriset

Vinnare av Stora Journalistpriset 2023

Under en prisutdelning i Bonniers Konsthall delades Stora Journalistpriset 2023 ut. Läs alla motiveringar och se sändningen här.

Nedan följer de vinnande bidragen, samt juryns motivering.

ÅRETS BERÄTTARE

Jan Almgren, Adam Svanell, Lovisa Lamm Nordenskiöld och Hugo Lavett: Dynastin, Svenska Dagbladet

Med stor skicklighet och berättarglädje tar de oss in i Sveriges mest omtalade finansdynasti – och ger historien bakom skrönor och årsrapporter.

ÅRETS FÖRNYARE

Inas Hamdan: Bilden av Sverige i Al Jazeera, Sydsvenskan Med hjälp av AI och språkkunskaper avslöjar hon hur Al Jazeeras arabiska rapportering är en del i den största desinformationskampanj som Sverige någonsin utsatts för.

ÅRETS RÖST Oisín Cantwell I en tid när debatten om rättspolitiken blir allt mer febrig håller han huvudet kallt.

ÅRETS AVSLÖJANDE

Staffan Lindberg och Magnus Wennman: H&M och återvinningen, Aftonbladet Med smart metod avslöjas ett berg av lögner bakom den svenska klädjättens gröna fasad.

LUKAS BONNIERS STORA JOURNALISTPRIS

Lukas Bonniers Stora Journalistpris delas varje år sedan 1992 ut till en journalist som under lång tid visat prov på skicklighet och framstående journalistisk gärning.

Årets pris tilldelas Christina Jutterström.

Från radio till morgontidning. Från kvällstidning till tv. Från inrikespolitik till Melodifestivalen. Ingen har haft en karriär som hon, och få har gjort ett sådant avtryck. En av den svenska journalistikens verkliga giganter – och en sann föregångare.

Prisgalan leddes av årets programvärd, journalisten och programledaren Jenny Strömstedt. Myroslava Gongadze, prisbelönt journalist med långvarigt engagemang för pressfrihet och demokrati i Ukraina, var årets internationella gäst.

Se sändningen här:

Om personuppgifter