Stora Journalistpriset

Prisbelönt ukrainsk journalist årets internationella gäst

Journalisten Myroslava Gongadze är 2023 års internationella gäst vid utdelningen av Stora Journalistpriset. Under galan intervjuas hon av årets programvärd Jenny Strömstedt, på temat journalistiska och publicistiska avvägningar i en krigssituation.  

Myroslava Gongadze är en erfaren och prisbelönt journalist med långvarigt engagemang för pressfrihet och demokrati i Ukraina. Sedan 2004 har hon arbetat för den ledande internationella nyhetskällan Voice of America (VOA), där hon förra året utnämndes som chef för den östeuropeiska avdelningen. Där har hon utökat den ukrainska nyhetsrapporteringen och fokuserat på att stärka journalistiken i en region hotad av hybridkrig och desinformation. 

För sina journalistiska insatser har Myroslava Gongadze prisats av både den ukrainska regeringen och av Harvard University i Boston. 

Under sändningen den 16 november intervjuas hon av årets programvärd Jenny Strömstedt, i ett panelsamtal på temat journalistiska och publicistiska avvägningar i en krigssituation.

Om personuppgifter