Stora Journalistpriset

Stora Journalistprisets jury 2023

Stora Journalistprisets jury har till uppgift att för 57:e året i rad finna och prisa Sveriges bästa journalistik. Juryn, som består av ledande svenska journalister, har i år fått tillskott av DN:s Mikael Delin och Sveriges Radios Parisa Höglund.

– Att sitta i Stora Journalistprisets jury är både ett erkännande och ett stort ansvar. Vi strävar efter en sammansättning som både har ett brett och övergripande perspektiv på publicistik, samtidigt som det krävs spets för att dyka ner i de svåra frågor som kan uppstå i valet mellan flera, bra bidrag. Jag känner mig mycket nöjd med detta års sammansättning, och det ska som vanligt bli intressant att komma igång med genomgången av det senaste årets bidrag, säger juryns ordförande Jonas Bonnier.

Årets nya ledamöter är:

Mikael Delin – grävchef Dagens Nyheter. Mikael Delin har arbetat på P4, Göteborgs-Posten, Aftonbladet Nöje och som frilansreporter. Sedan 2013 har han arbetat på DN och blev 2022 redaktör för DN:s grävande journalistik. Som reporter har Mikael Delin tillsammans med kollegor både vunnit Guldspaden och nominerats tre gånger till Stora Journalistpriset.

Parisa Höglund – programledare Sveriges Radio P1. Parisa Höglund inledde sin karriär som reporter på Sveriges Radio 2008. Bortsett från några år på TV4s Nyhetsmorgon och lokalnyheter har hon främst arbetat på Sveriges radio med en rad olika program under Ekot-flagg. Som reporter, producent och programledare har hon främst jobbat med P1 Morgon och Studio ett men också Lördagsintervjun, Konflikt och Ekonyheterna. Sedan 2021 är Parisa Höglund också programledare för Det politiska spelet, ett program som en gång startade som Sveriges första politikpodd och som idag är störst i sin genre.

Juryn består i sin helhet av: Karin Pettersson – kulturchef, Aftonbladet Anton Berg – dokumentärjournalist på A-One Produktion Unn Edberg – chefredaktör och publisher Vi och Vi Media Birgitta Forsberg – reporter, Svenska Dagbladet Irena Požar – chefredaktör, Veckorevyn Jon Mauno Petterson – chefredaktör, Breakit Hanna Grahn – kulturchef, Borås Tidning Nils Hanson – frilansjournalist Jonas Kanje – chefredaktör, Sydsvenskan Charlotta Friborg – chef och ansvarig utgivare, SVT Riksnyheterna Parisa Höglund – programledare, Sveriges Radio Mikael Delin – grävchef, Dagens Nyheter Jonas Bonnier – ordförande Magnus Janson – verkställande ledamot (utan rösträtt), Bonnier Group

Om personuppgifter