Stora Journalistpriset

Årets nominerade till Stora Journalistpriset

Idag presenterades de nominerade till Stora Journalistpriset 2023 i kategorierna Årets Berättare, Årets Förnyare, Årets Röst samt Årets Avslöjande.

Idag tillkännagavs de journalister som har chans att vinna Stora Journalistpriset 2023 i fyra av prisets fem kategorier. De nominerade avslöjades under en sändning med årets programvärd, journalisten och programledaren Jenny Strömstedt samt ordförande för Stora Journalistprisets jury, Jonas Bonnier.

De slutgiltiga vinnarna presenteras under en livesänd prisgala den 16 november med start klockan 18.00. Då avslöjas även årets vinnare av Lukas Bonniers Stora Journalistpris.

Nedan följer bidragen med juryns motivering:

Årets Berättare

Jan Almgren, Adam Svanell, Lovisa Lamm Nordenskiöld och Hugo Lavett: Dynastin, Svenska Dagbladet Med stor skicklighet och berättarglädje tar de oss in i Sveriges mest omtalade finansdynasti – och ger historien bakom skrönor och årsrapporter.

Peter Englund och Paul Hansen: “De är så många att vi börjar tröttna på att döda dem”, Dagens Nyheter Med briljans, både i text och bild, tar de oss med till skyttegravar där människor slits i bitar och historien skrivs.

Anna Nordbeck, Bo-Göran Bodin, Linnea Lindholm och Jakob Larsson: Skamlös, Sveriges Television Genom en sällsynt nära kontakt med en känd svindlare och imponerande intervjuteknik får tittarna uppleva hur arbetsrätt förvandlas till en rafflande historia om maktmissbruk och hur offer lämnas värnlösa.

Årets Förnyare

Lisa Irenius och Madelaine Levy: AI lyssnar på poddar, Svenska Dagbladet Med hjälp av avancerad AI-teknik tar de sig an några av våra mest folkkära poddar och ger sina läsare en bit av framtidens journalistik.

Inas Hamdan: Bilden av Sverige i Al Jazeera, Sydsvenskan Med hjälp av AI och språkkunskaper avslöjar hon hur Al Jazeeras arabiska rapportering är en del i den största desinformationskampanj som Sverige någonsin utsatts för.

Madeleine Westin och Björn Persson: Elpriskollen, TV4 Nyhetsmorgon Genom att utveckla väderprognosen till konsumentjournalistik ger de tittarna ett nytt verktyg för att se sambanden och minska elräkningen.

Årets Röst

Oisín Cantwell I en tid när debatten om rättspolitiken blir allt mer febrig håller han huvudet kallt.

Anna-Lena Laurén Med utgångspunkt från sin egen vardag har hon oförtrutet skildrat ett isande imperiums krig och förtryck – men alltid med bevarad värme i mötet med den enskilda människan.

Elinor Torp Hon synar skuggsamhället och ger röst åt dem som utnyttjas av skrupellösa företag i ett system där lägst pris vinner och där kunderna återfinns också i samhällets topp.

Årets Avslöjande:

Staffan Lindberg och Magnus Wennman: H&M och återvinningen, Aftonbladet Med smart metod avslöjas ett berg av lögner bakom den svenska klädjättens gröna fasad.

Michael Syrén: Polisskandalen, Expressen För avslöjandet av hemliga anmälningar och misstänkt vänskapskorruption i landets högsta polisledning.

Mia Pettersson, Sofia Boo och Nana Eshelman Håkansson: Mordet som splittrar ett folk, Göteborgs-Posten Med mod och respekt blottlägger de hedersförtryck och samhällets svek mot en utsatt grupp.

Se sändningen här:

Om personuppgifter