Stora Journalistpriset

Stora Journalistpriset lanserar podcast

I podcasten Stora Journalistprispodden berättar några av Sveriges bästa journalister om arbetet bakom de journalistiska gärningar som gjort att de vunnit eller nominerats till Stora Journalistpriset.

Sedan 1966 har Stora Journalistpriset delats ut för att hylla och främja goda yrkesprestationer inom journalistiken. Nu lanserar vi Stora Journalistprispodden, en podcastserie som belyser just de yrkesprestationerna och hantverket som ligger bakom dem. Det handlar helt enkelt om berättelsen bakom de prisvärda historierna. – Varje år tar vi del av nya starka journalistiska gärningar i Sverige, och med Stora Journalistpriset belyser vi några av dem. Men det längre formatet, där journalisterna själva kan ge insikt i sitt arbete, och förhoppningsvis på så sätt inspirera framtida vinnare, har vi saknat fram tills nu. Med den här podcasten ändrar vi på det, och låter Sveriges bästa journalister tala till punkt om Sveriges bästa journalistik, säger Magnus Janson, verkställande ledamot Stora Journalistpriset.

Stora Journalistprispodden går att lyssna på här eller på andra ställen där poddar finns.

Under våren 2020 släpps tre avsnitt av Stora Journalistprispodden. Premiäravsnittet, som släpps den 26 maj, Expressens grävande reporter David Baas, känd från bland annat arbetet med järnrörskandalen och vinnare av Stora Journalistpriset i kategorin Årets Röst 2018. Därefter följer Josefin Sköld, som för sitt arbete med reportaget om Lilla Hjärtat nominerades i kategorin Årets Avslöjande 2020 och Hanna Hellquist, som gjort sig ett starkt namn i text, radio och TV och utnämndes till Årets Röst 2019, gästar det avslutande avsnittet.

Stora Journalistprispodden leds av Stefan Mehr, som i 23 års tid ledde arbetet med Stora Journalistpriset och också själv vann priset 1990.

Stora Journalistprispodden har premiär den 26 maj, och under våren släpps tre avsnitt: 26 maj: David Baas 9 juni: Josefin Sköld 23 juni: Hanna Hellquist

Om personuppgifter