Stora Journalistpriset

Juryn startar arbetet

I hagelskurar mitt i maj möttes den nya juryn för Stora Journalistpriset i Bonniers villa Nedre Manilla på Djurgården i Stockholm.

Det var uppstartsmöte för Stora Journalistpriset 2017 med fyra nya ordinarie ledamöter i juryn - Rakel Chukri, HD-Sydsvenskan; Åsa Edlund Jönsson, SVT; Patrik Hadenius, Forskning & Framsteg och Språktidningen samt Viveka Hansson, TV4 - och tre nya suppleanter i form av Negra Efendić, Jack Werner och Anna Lindberg, redo att rycka in. Juryn har sammantaget tolv medlemmar som sitter på mandat i tre år, och som kan förlängas med ett år.

Vårmötet är en tradition för att lära känna varandra och öka utbytet och kunskaperna om hur arbetet går till. Alla vittnar om den stora ära det är att sitta i juryn, men det är också tidskrävande slit med mycket läsning, tittning och lyssning under oktober då alla nomineringar kommit in. Fast mest av allt otroligt skärpta och stimulerande diskussioner där taket är högt.

Juryn är indelad i tre utskott. Nyfikenheten på Nedre Manilla var stor om i vilket juryutskott de olika ledamöterna hade hamnat i år. Ordförande Jonas Bonnier, som ledde mötet, får endast rösta om de tolv ledamöterna inte kan enas. Den verkställande ledamoten Stefan Mehr har ingen rösträtt alls.

Redan har nomineringar börjat komma in och juryn uppmanar alla att nominera. När juryn möts igen i oktober är det allvar. Då ligger nomineringarna för 2017 på bordet och det är bara att kavla upp ärmarna och köra igång diskussionerna.

Om personuppgifter