Stora Journalistpriset

James Harding

Det är en av världens mest inflytelserika journalister som är årets internationella gäst på Stora Journalistpris-galan. James Harding, 45, är tidningsmannen som blev TV-chef för en av världens största nyhetsorganisationer.

Det är ovanligt med en BBC-chef som är så mycket murvel som James Harding. Han började sin karriär på Financial Times där han han bevakade Kina från Shanghai och sedan ledde tidningens Washington-redaktion. Senare blev han den yngste chefredaktören någonsin på The Times of London, och tidningen vann under hans ledning två år i rad the British Press Awards som Newspaper of the Year. I slutet av 2012 kom han ihop sig med tidningens ägare Rupert Murdoch och lämnade chefredaktörsposten. Men avskedet ledde till utnämningen som chef för BBC News. Det var överraskande eftersom The Times under Hardings ledningen varit en av BBCs starkaste kritiker.

BBC News räckvidd uppskattas till 250 miljoner människor över hela världen, och Hardings uttalade mål är att dubbla räckvidden till 2022. För att lyckas satsar han på en total digitalisering av nyhetsflödet. Han har redan inlett sin kulturrevolution med att tala om digital journalists och smart news. Han driver på en betydligt mer aggressiv nyhetsbevakning, ovanligt för att vara korrekta BBC. Det är om detta han låter sig intervjuas på Journalistprisgalan av den avgående SVT-chefen Eva Hamilton. (foto: BBC)

Om personuppgifter