Stora Journalistpriset

De nominerade är...

Här är de nominerade till Stora Journalistpriset 2013. Vinnarna i varje kategori samt i kategorin Lukas Bonniers Stora Journalistpris offentliggörs på prisutdelningen den 21 november.

Vid en lunchceremoni i Bonniers villa Nedre Manilla i Stockholm idag avslöjandes vilka som nominerats till 2013 års Stora Journalistpris. Under pressträffen berättades även Camilla Kvartoft kommer att vara programledare vid årets prisutdelning på Operaterrassen i Stockholm den 21 november.

Rollen som programledare på journalistprisgalan är ett prestigeuppdrag, med Sveriges främsta journalister som publik. Camilla Kvartoft är till vardags programledare på SVT, där hon leder partiledardebatter, samhällsprogrammet Agenda, och det populära Veckans brott ihop med Leif GW Persson.

Vid prisutdelningen i november tillkännages också vem som blir mottagare av Lukas Bonniers Stora Journalistpris, vilket går till en journalist som under en lång följd av år har visat prov på framstående journalistisk gärning. Prissumman är 100 000 kronor i samtliga kategorier.

Årets Berättare

Josefine HökerbergochRoger Turesson, DN Sthlm, Dagens Nyheter Tiggarna i Stockholm För att de berättade vilka livsöden som kan dölja sig bakom en tiggande hand.

Randi Mossige-Norheim, P1 Dokumentär, Sveriges Radio Narkotikalandet Den helvetiska vardagen i narkotikamissbrukets Sverige skildrad med stor respekt, episk bredd och ett absolut gehör för form och ton.

Daniel Velasco, P1 Dokumentär, Sveriges Radio Den fastspända flickan En upprörande och välavvägd berättelse om en utsatt flicka vars öde blottar ett grovmaskigt trygghetsnät inom psykiatrin.

Årets Förnyare

Lisa Irenius, Upsala Nya Tidning Kulturjournalistik ända ut i marginalerna Med små medel men stor fantasi och uppfinningsrikedom lyckas hon vitalisera något av det mest konservativa inom journalistiken – litteraturkritiken.

Kristoffer Triumf Värvet Att locka de svåraste intervjuobjekten till sitt köksbord och nå en bred publik är inget lätt värv. Kristoffer Triumf har visat vägen för podcastens utveckling och möjligheter.

Kenan Habul, Natalia KazmierskaochStefan Mattsson, Aftonbladet #välkommen För att de tillsammans med publiken, i webb-tv, sociala medier och papperstidning förnyat diskussionen om ett av vår tids mest laddade ämnen.

Årets Avslöjande

Sven Bergman, Joachim DyfvermarkochFredrik Laurin, Uppdrag Granskning, SVT TeliaSonera och marknadsandelar till varje pris För att de blottlagt en kultur av mörkläggning och tvivelaktiga affärsuppgörelser i TeliaSoneras jakt på marknadsandelar.

Niklas Orrenius, Dagens Nyheter Skånepolisens hemliga register För att han visat att polisregister som vi hoppades tillhörde ett mörkt förflutet fortfarande används.

David BaasochChristian Holmén, Expressen Sverigedemokraterna, järnrören och nolltoleransen För att de tog blåljugande politiker på bar gärning och med en knipslug publicering lyfte på locket till rasism och kvinnofientlighet.

Om personuppgifter